Κατσούλη 77, Καμίνια Πειραιάς 210 48 14 438

Ηιστορία μας

Το μαγαζί βρίσκεται εδώ, στο ίδιο σημείο από το 1944, τότε που άνοιξε η μπακαλοταβέρνα του Λάμπρου.
Όσπρια, τυριά και σαλάμια πουλούσε το μπακάλικο που έφτιαχνε και τη δική του ρετσίνα παίρνοντας πρώτη ύλη από τα Μεσόγεια. Το κρασί ήταν ο πόλος έλξης των εργατών, των καρβουνιάρηδων, των ανθρώπων της γειτονιάς και των παλαιστών του Πειραιά που δρασκέλιζαν τη πόρτα για να πιουν τη ρετσίνα τους και να τσιμπήσουν έναν μεζέ. Τα ήθη και τα έθιμα Πειραιώτικα. Όποιος βρισκόταν ήδη εδώ κερνούσε τον γνωστό που θα ερχόταν μετά από εκείνον. Και αν γινόταν κάποιο λάθος στα κεράσματα, γινόταν τσαμπουκάς.
Ο χώρος ήταν βέβαια ανδροκρατούμενος και όσες γυναίκες τα κατάφερναν να συγχρωτιστούν με τους πότες ήταν ιδιαίτερα δυναμικές. Όπως η γιαγιά του, η κυρά-Μαρία που ανέλαβε κάποια στιγμή τα ηνία και μαγείρευε ένα φαγητό τη μέρα προσφέροντάς το μαζί με τα τυριά και τα αλλαντικά του μπακάλικου για μεζέ. Ξακουστές ήταν οι σούπες της, τα όσπρια, αλλά και το τηγάνι της με τα ψάρια που περνούσαν από 3 αλεύρια. Αυτή κράτησε το μαγαζί, μέχρι που το ανέλαβε ο Κώστας και ο Αλέκος το 2000.
Τα παιδιά τις Κυριακές (που δε λειτουργεί το μαγαζί) βγαίνουν και μαζεύουν χόρτα, άγρια λάχανα και μυρωδικά για το μενού της εβδομάδας, που κάθε μέρα επιφυλάσσει και από μία ή περισσότερες εκπλήξεις. Φαγητά που συνοδεύονται με το δικό μας κρασί…
«Είμαστε εδώ για να υπενθυμίζουμε πως οι παραδοσιακές γεύσεις δεν έχουν χαθεί. Ακόμα κι όταν υπάρχουν νέες πινελιές, η γνώριμη γεύση υπερισχύει. Είναι σαν παιχνίδι, σαν ένα τρενάκι που μας ταξιδεύει μπρος- πίσω».